مقالات دینی

 

 

تعداد زنان در هنگام ظهور امام زمان عجل الله تعالي فرجه الشريف

 

به نام خداوند بخشنده مهربان

 

بر اساس برخى از روايات، تعداد زنان در هنگام ظهور امام زمان عجل الله تعالي فرجه الشريف بر چهارقسم، گروه بندي شده است:

 

گروه اول: حضور پنجاه زن در بين ياران امام

اولين گروه از زنانى كه به محضر امام زمان عجل الله تعالي فرجه شريف مى ‏شتابند آنهايند كه در آن ايّام مى ‏زيسته ‏اند و همانند ديگر ياران امام عليه السلام به هنگام ظهور در حرم امن الهى به ‏خدمت ايشان مى ‏رسند.

 

در اين‏ باره دو روايت وجود دارد:

روايت اول- امّ سلمه ضمن حديثى درباره علايم ظهور، از پيامبر اكرم صل الله عليه و آله و سلم روايت كرده است كه فرمود:

 

يعوذ عائذ من الحرم فيجتمع الناس إليه كالطّير الواردة المتفرقة حتّى يجتمع إليه ثلاث مأة و

 أربعة عشر رجلاً فيه نسوة فيظهر على كلّ جبّار و ابن جبّار

 در آن هنگام پناهنده ‏اى به حرم امن الهى پناه مى ‏آورد و مردم همانند كبوترانى كه از چهار سمت به يك سو هجوم مى ‏برند به‏ سوى او جمع

مى ‏شوند تا اينكه در نزد آن حضرت، سيصد و چهارده‏ نفر گرد مى ‏آيند كه برخى از آنان زن مى ‏باشند كه بر هر جبّار و جبّار زاده اى پيروز مى ‏شود

 

 

روايت دوم- جابربن يزيد جعفى، ضمن حديث مفصلى از امام باقر عليه السلام در بيان برخى نشانه ‏هاى ظهور نقل كرده كه:

و يجيى‏ء واللَّه ثلاث مأة و بضعة عشر رجلاً فيهم خمسون امراة يجتمعون بمكة على غير ميعاد قزعاً كقزع الخريف يتبع بعضهم و

 هى ‏الآية الّتى قال اللَّه: أينما تكونوا يأت بكم اللَّه جميعاً إنّ اللَّه على كلّ شى‏ء قدير

 به‏ خدا سوگند، سيصد و سيزده نفر مى ‏آيند كه پنجاه نفر از اين عدّه زن هستند كه بدون هيچ قرار قبلى در مكّه كنار يكديگر جمع خواهند شد.

 اين است معناى آيه شريفه: هرجا باشيد خداوند همه شما را حاضر مى ‏كند. زيرا او بر هر كارى توانا است

 

 

گروه دوم: زنان آسمانى

دسته دوم، چهارصد بانوى برگزيده هستند كه خداوند براى حكومت جهانى حضرت ولى ‏عصر عجل الله تعالي فرجه الشريف در آسمان ذخيره كرده است و با ظهور اولين گروه از زنانى كه به محضر امام زمان عجل الله تعالي فرجه الشريف مى ‏شتابند، آنهايند كه در آن ايّام مى ‏زيسته ‏اند و همانند ديگر ياران امام عليه السلام به هنگام ظهور در حرم امن الهى به ‏خدمت امام عليه السلام مى ‏رسند. آن حضرت به همراه حضرت عيسى عليه السلام به زمين مى ‏آيند.

ابو هريره از پيامبراكرم صل الله عليه و آله و سلم روايت كرده كه:

ينزل عيسى بن مريم على ثمان ماة رجل و أربع مائة امرأة خيار من على الأرض و أصلح من مضى

عيسى ‏بن مريم عليه السلام به همراه هشتصد مرد و چهارصد زن از بهترين و شايسته ‏ترين افراد روى زمين فرود خواهد آمد


گروه سوم: رجعت زنان

سومين گروه از ياوران حضرت بقيّة الله عجل الله تعالي فرجه الشريف زنانى هستند كه خداوند به بركت ظهور امام زمان عجل الله تعالي فرجه الشريف آنها را زنده خواهد كرد و بار ديگر به دنيا رجعت خواهند نمود.

اين گروه دو دسته‏ اند: برخى با نام و نشان از زنده شدنشان خبر داده شده و برخى ديگر فقط از آمدنشان سخن به ‏ميان آمده است.

در منابع معتبر اسلامى نام سيزده زن ياد مى ‏شود كه به هنگام ظهور قائم آل محمّد عجل الله تعالي فرجه الشريف زنده خواهند شد و در لشكر امام زمان عجل الله تعالي فرجه شريف به مداواى مجروحان جنگى و سرپرستى بيماران خواهند پرداخت.

طبرى در "دلائل الامامة" از مفضل ‏بن عمر نقل كرده كه امام صادق عليه السلام فرمود:

"همراه قائم آل محمّدعجل الله تعالي فرجه شريف سيزده زن خواهند بود. گفتم: آنها را براى چه كارى مى‏ خواهد؟ فرمود: به مداواى مجروحان پرداخته، سرپرستى بيماران را به ‏عهده خواهند گرفت. عرض كردم: نام آنها را بفرماييد. فرمود: قنواء دختر رشيد هجرى، ام ايمن، حبابه والبيه، سميه، زبيده‏ ام خالد احمسيّه، ام سعيد حنفيه، صيانه ماشطه، ام خالد جهنّيه. اين گروه سيزده نفرى رجعت خواهند كرد و خداوند براى قدردانى از ايشان، به بركت امام زمان عجل الله تعالي فرجه شريف آنها را زنده خواهد كرد"

 

يك توضيح:

در اين روايت امام صادق عليه السلام از آن سيزده زن فقط نام نُه نفر را ياد مى ‏كند. در كتاب "خصايص فاطميّه" به ‏نام "نسبيه" و در كتاب "منتخب ‏البصائر" به‏ "وتيره" و "أحبشيه" اشاره شده است.

 

 * * * * *

اينك به اختصار به شرح حال برخى از زنان نامبرده اشاره مى‏ كنيم:

 

1. صيانه ماشطه

او يكى از همان سيزده بانويى است كه در دولت حضرت مهدى عجل الله تعالي فرجه شريف زنده شده و به دنيا باز مى ‏گردد. وى همسر "حزقيل" پسر عموى فرعون، و شغلش آرايشگرى دختر فرعون بود. او همانند شوهرش به پيامبر زمان خود، حضرت موسى عليه السلام ايمان آورده بود امّا همچنان ايمان خود را پنهان مى ‏كرد.

نوشته اند:

"روزى وى مشغول آرايش دختر فرعون بود كه شانه از دستش افتاد و بى ‏اختيار نام خدا را بر زبان جارى ساخت. دختر فرعون گفت: آيا نام پدر مرا بر زبان آوردى؟ گفت: نه، بلكه نام كسى را بر زبان آوردم كه پدر تو را آفريده است. دختر فرعون ماجرا را نزد پدر بازگو كرد و فرعون، "صيانه" را احضار كرد و گفت:مگر به خدايي من اعتراف ندارى؟ گفت:هرگز! من از خداى حقيقى دست نمى‏ كشم و تو را پرستش نمى ‏كنم. فرعون دستور داد تا تنور مسى برافروزند و همه بچّه ‏هاى آن زن را در حضورش در آتش افكنند. چون نوبت به طفل شيرخوارش رسيد،"صيانه" مى ‏خواست به ظاهر از دين برائت جويد كه كودك شيرخوارش به زبان آمد و گفت: مادر! صبر كن كه راه تو بر حق هست.

فرعونيان آن زن و بچه شيرخوارش را در آتش افكنده، سوزاندند و خداوند در اثر صبر و تحمّل آن زن در راه دين، او را در دولت امام مهدى عجل الله تعالي فرجه الشريف زنده مى ‏گرداند تا هم به آن حضرت خدمت كند و هم انتقام خود را از فرعونيان بگيرد".


2. سميّه

وى هفتمين نفرى بود كه به اسلام گرويد و بدين ‏سبب؛ دشمن، سخت به خشم آمد و بدترين شكنجه ‏ها را بر او روا داشت.

او و همسرش ياسر، در دام ابوجهل گرفتار آمدند و او نخست، آنها را اجبار كرد كه پيامبر خدا صل الله عليه و آله و سلم را دشنام دهند، امّا آنها حاضر به چنين ‏كارى نشدند. او نيز زره آهنى به سميّه و ياسر پوشانيد و آنها را در آفتاب سوزان نگه داشت.

پيامبرصل الله عليه و آله و سلم كه گاه از كنارشان عبور مى ‏كرد آنها را به صبر و مقاومت سفارش مى ‏نمود و مى ‏فرمود:

 

صبراً يا آل ياسر فإنّ موعدكم الجنة

 اى خاندان ياسر! صبر پيشه سازيد كه وعده گاه شما بهشت است

 

سرانجام ابوجهل برهريك ضربتى وارد ساخت و ايشان را به‏ شهادت رساند.

خداوند اين زن را به پاداش صبر و مجاهدتى كه در راه اعتلاى اسلام نشان داد و بدترين شكنجه را از دشمن خدا تحمّل كرد، در ايّام ظهور حضرت مهدىعجل الله تعالي فرجه شريف زنده خواهد نمود تا تحقّق وعده الهى را ببيند و در لشكر ولىّ خدا به ياوران آن حضرت خدمت كند.

 
3. نسيبه

او معروف به "امّ‏ عماره" و از زنان فداكار صدر اسلام است كه در برخى از جنگ هاى پيامبر اسلام صل الله عليه و آله و سلم شركت جسته و مجروحان جنگى را مداوا كرده است. او در جنگ اُحُد بهترين نقش را ايفا كرد. با ديدن صحنه ي فرار مسلمانان و تنها گذاشتن پيامبرصل الله عليه و آله و سلم، به دفاع از جان شريف پيامبر صل الله عليه و آله و سلم پرداخت و در اين راه، بدنش زخم هاى فراوان برداشت.

پيامبر اكرم صل الله عليه و آله و سلم اين فداكارى را ستود و به فرزندش "عماره" چنين فرمود: "امروز مقام مادر تو از مردان جنگى والاتر است".

پس از فروكش كردن جنگ، نسيبه با سيزده زخم سنگين به همراه ديگر مسلمانان به خانه برگشت و به استراحت پرداخت. با شنيدن فرمان پيامبر خدا صل الله عليه و آله و سلم كه فقط مجروحان جنگ بايد به تعقيب دشمن بشتابند، نسيبه از جاى برخاست و آماده رفتن شد، امّا به ‏علت شدّت خونريزى نتوانست شركت كند. همين كه پيامبرصل الله عليه و آله و سلم از تعقيب دشمن برگشت، پيش از آنكه به خانه برود، "عبدالله بن كعب مازنى" را براى احوالپرسى نسيبه و سلامتى وى به نزد او فرستاد و چون از سلامتى وى آگاه گشت شادمان موضوع را به پيامبر صل الله عليه و آله و سلم خبر داد.

نسيبه از كسانى است كه براى يارى امام مهدى عجل الله تعالي فرجه الشريف زنده خواهد شد.

 

4. امّ ايمن

از زنان پرهيزگار و خدمتكار حضرت رسول اكرم صل الله عليه و آله و سلم است. پيامبراكرم صل الله عليه و آله و سلم به‏ او "مادر" خطاب مى ‏كرد و

مى ‏فرمود:

هذه بقية اهل بيتى

 اين زن،باقى‏ مانده ‏اى از خاندان من است

 

وى همواره در كنار زنان مجاهد، در جبهه جنگ به مداواى مجروحان مى ‏پرداخت.

"ام ايمن" از شيفتگان خاندان امامت بود كه در ماجراى فدك، حضرت زهرا سلام الله عليها او را به ‏عنوان شاهد معرفى كرد. وى پنج يا شش ماه پس از پيامبرصل الله عليه و آله و سلم از دنيا رفت. خداوند به بركت حضرت مهدى آل محمّد عجل الله تعالي فرجه الشريف به هنگام ظهور، او را زنده مى ‏گرداند تا در لشكرگاه امام عجل الله تعالي فرجه الشريف به خدمت گماشته شود.

 

5 .امّ خالد

در روايت، دو بانو بدين نام مشهور شده ‏اند: "ام خالد احمسيه" و "ام خالد جهنّيه".

شايد مقصود "ام خالد مقطوعة اليد" (دست بريده) باشد كه يوسف ‏بن عمر، پس از به‏ شهادت رساندن زيد بن على بن الحسين در كوفه، دست او را به جرم شيعه بودن قطع كرد.

 

6. زبيده

مشخصات كاملى از او نقل نشده است. احتمال دارد زبيده، همسر هارون ‏الرشيد باشد كه شيخ صدوق رحمت الله عليه درباره ‏اش گفته است:

"وى يكى از هواداران و پيروان اهل بيت عليه السلام است. هنگامى كه هارون دانست از شيعيان است، قسم خورد كه طلاقش دهد. زبيده كارهاى خدماتى بسيارى داشت كه يكى آبرسانى به عرفات است. همچنين نوشته ‏اند وى يكصد كنيز داشت كه پيوسته مشغول حفظ قرآن كريم بودند و هميشه از محل سكونت او صداى تلاوت قرآن كريم شنيده مي شد".

 

7. حبّابه والبيّه

از زنان والامقامى است كه دوره زندگى هشت امام معصوم عليه السلام را درك كرد و پيوسته مورد لطف و عنايت ايشان قرار داشت. در يك يا دو نوبت به ‏وسيله امام زين ‏العابدين عليه السلام و امام رضاعليه السلام جوانى ‏اش به ‏او بازگردانده شد. اولين ملاقات وى با اميرمؤمنان عليه السلام بود كه از آن حضرت دليلى بر امامت درخواست كرد.

حضرت در حضور وى سنگى را برداشت و بر آن مُهر خود را نقش كرد و اثر آن مُهر در سنگ جاى گرفت و به او فرمود:

پس از من هر كه توانست در اين سنگ چنين اثرى برجاى بگذارد، او امام است

 

از اين رو حبّابه پس از شهادت هر امامى، نزد امام بعدى مى ‏رفت و آنان مُهر خود را بر همان سنگ مى‏ زدند و اثر آن نقش مى ‏بست. نوبت كه به امام رضاعليه السلام رسيد حضرت نيز چنين كرد. حبّابه نُه ماه پس از رحلت امام رضاعليه السلام زنده بود و پس از آن بدرود حيات گفت.

روايت شده است كه وقتى حبّابه به خدمت امام زين‏ العابدين عليه السلام رسيد يكصد و سيزده سال از عمرش سپرى شده بود. حضرت با انگشت سبابه خود اشاره ‏اى نمود و جوانى ‏اش بازگشت.

همچنين نوشته ‏اند: صورت حبّابه از زيادى سجود سوخته و از عبادت همانند چوب خشكيده ‏اى شده بود.

 

8. قنواء

دختر رشيد هجرى، يكى از شيعيان و پيروان حضرت على عليه السلام و خود، از ياران با وفاى حضرت امام جعفر صادق عليه السلام است. وى دختر بزرگ مردى است كه در راه محبت و دوستى امير مؤمنان عليه السلام به‏ طرز دلخراشى به ‏شهادت رسيد.

از گفتار شيخ مفيد برمى ‏آيد كه قنواء به هنگام ورود پدرش نزد عبيداالله بن زياد شاهد قطع دو دست و دو پاى پدر خود بوده و به‏ كمك ديگران، بدن نيمه ‏جان پدر را از دارالاماره بيرون آورده و به‏ خانه منتقل كرده است.

روزى قنواء به پدرش گفت: پدرجان! چرا اين همه خود را به ‏رنج و مشقّت عبادت مى ‏اندازى؟ پدر در جواب گفت:دخترم! پس از ما گروهى خواهند آمد كه بينش دينى و شدت ايمانشان از ما - كه اين همه خود را به‏ زحمت عبادت انداخته‏ ايم - بيشتر است.

 

 * * * * *

 

گروه 4: بانوان منتظر

چهارمين گروه ياوران امام زمان عجل الله تعالي فرجه الشريف، بانوان پرهيزكارى هستند كه پيش از ظهور حضرت بقيّة الله عليه السلام رحلت كرده ‏اند. در وقت ظهور، به ايشان گفته مى ‏شود: "امام تو ظاهر گشته است، اگر مايلى مى ‏توانى حضور داشته باشى".

 آنان نيز به اراده پروردگار زنده خواهند شد.

رجعت زنان مربوط به گروه خاصّى نيست و هر بانويى خود را با خواسته ‏ها و شرايط زندگى در حكومت حضرت مهدى عجل الله تعالي فرجه الشريف تطبيق دهد ممكن است در آينده از رحمت خداوندى بهره ‏مند گشته، براى يارى امام عجل الله تعالي فرجه الشريف زنده شود.

يكى از آن شرايط، خواندن "دعاي عهد" است كه در فرد، نوعى آمادگى براى پذيرش حكومت آخرين ذخيره الهى ايجاد مى ‏كند.

به ‏فرموده امام صادق عليه السلام:

هر كه چهل صبح، دعاى عهد را بخواند از ياوران قائم ما باشد و اگر هم پيش از ظهور آن حضرت از دنيا برود،

خداوند او را از قبر بيرون آورد تا در خدمت آن حضرت باشد

 

اقتباس از سايت: موعود

نوشته شده در 16 شهریور 1386

  « صفحه قبل                                                   صفحه اصلی                                                 صفحه بعد »